De 13 wekenecho of ETSEO (Eerste Trimester Structureel Echoscopisch Onderzoek)

Met dit onderzoek kunt u al vroeg in de zwangerschap laten onderzoeken of uw kind een  (ernstige) LICHAMELIJKE afwijking heeft. Voor onderzoek naar chromosoomafwijkingen kunt u kiezen voor de NIPT.

De 13 wekenecho is een medisch echo onderzoek dat plaatsvindt tussen 12 weken en 3 dagen en 14 weken en 3 dagen. De 13 wekenecho is niet verplicht.
Echo-onderzoek geeft geen zekerheid over de gezondheid van het kind. Er zijn aandoeningen die nooit met echo-onderzoek op te sporen zijn. Ook zijn er afwijkingen die bij 13 weken nog niet aanwezig zijn of te zien zijn.

In Nederland kunt u alleen kiezen voor de 13 wekenecho als u meedoet aan de wetenschappelijke IMITAS studie. (U moet minimaal 16 jaar zijn om deel te nemen aan de studie).

Die studie onderzoekt wat de voor- en nadelen zijn van de 13 wekenecho.

Aan de ene kant lijkt het goed om al vroeg in de zwangerschap te weten of het kind een ernstige lichamelijke afwijking heeft. U heeft dan meer tijd voor extra onderzoek en om te beslissen wat u met de uitslag doet.

Maar aan de andere kant kan een vroege echo misschien ook zorgen voor extra onrust en onzekerheid.

de 13 wekenecho is een medisch onderzoek en beslist geen pretecho.  Neem daarom niet meer dan 2 begeleiders mee en laat kinderen thuis. Kinderen kunnen niet lang stil zitten, (wat hen niet kwalijk genomen kan worden) en kunnen dan de concentratie van de echoscopist verstoren.  Graag uw begrip hiervoor.

U mag een usb stick meenemen om de foto’s op te slaan. U krijgt ook een foto mee.

Kosten voor de 13 wekenecho. Als u gebruik maakt van de zorg in Nederland, betaalt u niets voor de 13 wekenecho. Kijk voor meer informatie op www.pns.nl. Vergoeding  eventueel vervolgonderzoek:  Als bij de  13 wekenecho iets afwijkends wordt gezien, zal de echoscopist u verwijzen voor verder onderzoek. Kiest u hiervoor; dan vallen de onkosten ook in het basispakket van uw verzekering. (Hou wel rekening met het zogenaamde eigen-risico-bedrag. Neem eventueel contact op met uw zorgverzekering)

Kiest u voor de 13 wekenecho? Dan doet u mee aan de wetenschappelijke IMITAS studie. Dit betekent dat de onderzoekers uw gegevens mogen gebruiken. U tekent hiervoor een toestemmingsformulier. Wilt u hier meer informatie over? Kijk dan op www.13wekenecho.org.